Artikel

Skulle Paulus ha omskurit sin son? NT professor uttalar sig

hurtado-high-res2-candy

Med tanke på Eliyahus pågående artikelserie om omskärelse, känns det väldigt relevant att den världsberömda NT forskaren Larry Hurtado igår publicerade ett inlägg på sin blogg: ”Would Paul Have Circumcised His Son?” (Skulle Paulus ha omskurit sin son?). Hurtado högst betydande åsikt är som frisk luft bland gamla dammiga missuppfattningar om Paulus.

Han börjar med att ta upp den gamla teologiska uppfattningen som han hittar i John Dominic Crossans The Birth of Christianity (HarperCollins, 1998): “…to put it bluntly and practically, if Paul had had a son, he would not have circumcised him” (xxv). Därefter ger han sin egen åsikt och avrundar artikeln med följande ord:

”So, in my view (and contra Dom’s), if Paul, the apostle to the gentiles, had married (a nice Jewish woman) and had a son, I am pretty sure that he would have had him circumcised. As I’ve noted before, Paul’s readiness to undergo repeated synagogue floggings is a strong indication that he continued to feel strongly his Jewishness, and was willing to pay with his own flesh to remain a member of his ancestral people.”

Professor Hurtado är kanske mest känd för sin viktiga forskning av tidig kristologi, men hans kritik av NT Wrights senaste mastodontverk om Paulus är också högaktuell. För Hurtado och många andra som tar avstånd från ersättningsteologin, är Wrights senaste verk en riktig besvikelse. Vi nämnde Hurtado senast i samband med Rabbin Derek Lemans serie om Messias gudomlighet som är mycket inspirerad av Hurtado.

Larry is a scholar of the New Testament and Christian origins, with posts in higher education since 1975. In August 2011, he retired from his post as Professor of New Testament Language, Literature & Theology (University of Edinburgh). His research focuses mainly on the origins and development of “devotion to Jesus” in earliest Christianity, and also on textual criticism and the study of earliest Christian manuscripts as informative artifacts of ancient Christianity. In his retirement, Larry lives in Edinburgh, and continues to pursue his research interests and supervise PhD students in the area of New Testament & Christian Origins. He regularly updates his blog, which has received over 300,000 hits since it began two years ago and includes a page of pre-pubication essays for download.

Annonser
Standard