Under mellandagarna till påskhögtiden samlas tusentals vid Västra muren. De har samlats för att ta emot den aronitiska välsignelsen. Vid Pesach och Sukkot samlas fler kohanim – präster av Arons släkt – än någon annanstans i världen.

Arons söner står i en rad längst fram vid Tempelmuren. Med sina händer lyfta och övertäckta med bönemantlar, upprepar de ord för ord efter böneledaren:

”Jevarechecha… Jevarechecha… Adonai… Adonai… Ve-jishmerecha… Ve-jishmerecha…” Må HERREN välsigna dig och bevara dig… Vilket ögonblick!

I flera århundraden brukade kristna gå till synagogan under högtider och fick därmed vara del av den aronitiska välsignelsen från själva Arons söner. Det är synd att sådan tradition inte lever kvar än idag. Vilka under det kunde ha gjort för relationer mellan kristna och judar. Det var bl a för att sätta stopp för detta som kyrkofadern Johannes Chrysostomos predikade sitt judehat. Tragiskt.

Men om du är i Israel på morgonen annandag Pesach eller annandag Sukkot, gå till Västra muren! Chag pesach sameach! Glad påskhögtid!

 

Annonser